De Rij-instructie

Autorij-instructie J.L.Dokman

Prijslijst voor autorijles Schakel en Automaat

Reacties van Leerlingen

Rijangstbegeleiding

Aanbiedingen

Mijn hobby

Aanbieding voor Nieuwe leerlingen

Fotopagina

LINKS

Op deze pagina wil ik wat uitleg geven over de manier van instructie geven.


De eerste les is over het algemeen een spannende gebeurtenis. Ik probeer hier in de regel dan op in te springen door op verzoek het dakbord te versieren en zo.

Na uitleg van de auto, zit- en stuurhouding, spiegels en het juiste gebruik van de gordel, gaan we dan op weg voor die eerste spannende rit.

Van hier af kan het alle kanten op gaan, de één komt in die eerste les al aan schakelen toe, terwijl de ander al moeite genoeg heeft met sturen.

De instructie blijft in basis hetzelfde, namelijk: sturen, gas geven, remmen, koppeling, schakelen en daarna beginnen met kijken.

De meeste leerlingen zijn bij les 3 t/m 5 gestart met kijken.

Kijken is het onderdeel waar de meeste mensen op zakken, dus hier wordt dan ook heel veel aandacht aan besteed.

Mij is door de leerlingen verteld dat ik onder alle omstandigheden heel rustig blijf en dat ik heel goed kan zeuren waardoor ze extra gemotiveerd zijn om het kijken (en later de rest ook ) zo goed mogelijk te doen. Ik weet dat ik met volle overgave aan het lesgeven ben en dat dit voor mij de normaalste zaak van de wereld is, omdat dat is waar de klant voor betaald.


Ik vertel mijn leerlingen ook altijd dat ze in de lesauto geen fouten kunnen maken, want van je fouten moet je leren en dan is die fout dus een leermoment.

Mijn leerlingen maken dus geen fouten, zij hebben alleen maar leermomenten.

Meermaals is mij opgevallen dat een examinator in de eerste 10 minuten van het examen al meer van het privé leven van mijn leerlingen weet dan ik in alle lessen die de leerling heeft gehad. Hierdoor ging ik me af vragen of dit nu zo fout was.

Na dit te overwegen kwam ik er achter dat de oorzaak hiervan ligt in het feit dat ik zo intensief bezig ben met lesgeven dat ik daarom niet aan die andere dingen toe kom, op zich dus nog niet zo'n hele slechte gewoonte.

Kortom, iedereen die bij mij komt lessen kan van mij uiterste inzet verwachten om zo snel mogelijk het rijbewijs te halen. Het enige wat ik er voor terug verwacht, is een goede inzet, dus gewoon je best doen. Gaat het dan nog niet helemaal goed, dan lossen we dat gewoon samen op.TOP